دکتر سپهر گنجهای
فوق دکترای مهندسی راه و ساختمان از سوئد و امریکا، متخصص خانههای چوبی و
فیزیک ساختمان، مشاور عالی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
مهندس محمد جعفر هدایتی
مدیر بخش آکوستیک، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
چکیده:
چوب یکی از بهترین مصالح ساختمانی از نظر جذب صدا میباشد. خاصیت جذب صدای چوب بستگی به ضریب الاستیسیتی و فشردگی آن داردکه در نتیجه در انواع گوناگون چوب متغیر است. در پروسه جذب صدا، انرژی صوتی تبدیل به انرژی حرارتی میشود.
خواص آکوستیکی خوب چوب، همراه با عایقهای حرارتی معدنی درون دیوارها، و میان تیرهای سقف و خرپاها، علاوه بر عایقکاری حرارتی، باعث صدابندی خوب دیوارها و سقف ساختمان میشود. کیپ بودن ساختمانهای چوبی و ارتجاعی بودن سازه آن عوامل موثری در صدابندی آن محسوب میشوند.
سازه ساختمانهای چوبی که با استفاده از پنلهای دیواری و سقفی به گونهای خشک ساخته میشوند دارای خواص خوب آکوستیکی میباشند. این جدارها از نظر صدابندی به خوبی میتوانند جوابگوی مقادیر ارائه شده در آیین نامههای ساختمانی کشورهای صنعتی و همچنین مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران باشند.
عایقکاری صوتی ساختمانهای چوبی با پر کردن فاصله بین استادها (وادارها) با پشمهای معدنی کامل میشود. یکی دیگر از راههای تأمین انتظارات صدابندی، نصب تخته گچی یا سیمانی بر روی استادها است، که بهسادگی و با پیچ کردن تخته به استاد قابل انجام است. بهبود عملکرد دیوار با جانمایی زیگزاگی استادها و اتصال هر یک از تختههای دیوار به یکی از ردیفهای استاد امکانپذیر است. با استفاده از دو ردیف تیر چوبی کف به گونهای مجزا و با فاصله کمی از یکدیگر در کف، عملکرد آکوستیکی دیوار میتواند بهتر شود. از این راه انتقال صوت از طریق استادها و تیر زیرین بهحداقل میرسد. صداهای با فرکانس پایین در ساختمانهای مسکونی بیشتر از صداهای با فرکانس بالا تولید میشود و از آنجایی که چوب صدای با فرکانس پایین را بهتر از صدای با فرکانس بالا جذب میکند، در ساختمانهای مسکونی عملکرد مطلوبی دارد. برای جلوگیری بیشتر از انتقال صدای کوبهای در سقف جداکننده طبقات، از کف شناور استفاده میشود. کف شناور به گونهای طراحی و ساخته میشود که با سازه ساختمان در تماس نباشد. برای این منظور بطور معمول یک لایه ارتجاعی بین کف شناور و کف جداکننده طبقات قرار داده شده و همچنین مانع از تماس کف شناور با دیوارها میشوند.